Del castell de Montesquiu al castell de Besora

Longitud: 11.6 km
Temps aprox.: 3 h
Dificultat: Mitja
Tipus: A peu
Temàtica: Paisatgística, Patrimoni arquitectònic

Itinerari molt agradable que ens porta del castell de Montesquiu fins al castell de Besora i per on descobrirem elements singulars del paisatge i el patrimoni. La ruta ens portarà del castell de Montesquiu al castell de Besora passant pel pla del Revell i el collet de Mongia. De tornada passarem per l'obaga de la muntanya i retornarem de nou al castell de Montesquiu.

Sortim de l'aparcament del castell de Montesquiu i agafem la carretera asfaltada que passa per davant del castell fins que, just a la font de Castell Xic, ens trobem una bifurcació de camins. Seguim el que va recte amunt. En aquest tram, trobarem més d’una bifurcació, però nosaltres sempre seguirem la pista principal, la més fressada que tira cap amunt. Durant la pujada passarem al costat d’una bassa gran.

La pista ens porta fins al pla del Revell; aquí deixem la pista i seguim pel sender de la dreta que ens porta fins a les restes de la casa del Revell. Passem per davant de la cabanya i continuem caminant seguint les fites fins que trobem de nou el camí ben fressat que baixa a la nostra dreta. El pla del revell ens ofereix unes vistes espectaculars del Pirineu al nord i del Bisaura al sud. En dies clars també podrem observar el Pedraforca i Montserrat.

Seguint aquest sender, arribem al collet de la Mongia. Un pas de pedra marga que uneix el pla del Revell amb el turó custodiat pel castell de Besora. Passem el coll i veiem el camí ben marcat que passa a l’esquerra per la baga de la muntanya. Abans d’arribar a la casa del Pla, a la dreta, s’enfila un sender que ens condueix fins al castell de Besora. Sobre una plataforma a uns 1025 m d’alçada, trobarem les restes del castell de Besora i de l’església romànica de Santa Maria. La visita és merescuda tant pel seu valor arquitectònic i històric com geogràfic.

Desfem el camí que ens ha pujat dalt el castell fins al pedregar proper a la casa del pla, i un cop a baix seguim la pista que queda per sota el sender que hem vingut, per agafar el camí que tornarà per l’obaga i ens portarà just a la bassa que hem passat a l’inici del recorregut. En aquest tram passarem per un bosc mixt de roure i faig on s’hi pot escoltar i observar, si tenim sort, el picot negre (Dryocopus martius).

Kilòmetres parcials:

0.0km Castell de Montesquiu
0.70 km Bassa
2.60 km Cabana de Revell
3.70 km Collet de la Mongia
4.80 km Castell de Besora
5.30 km pedregà de la casa del Pla
9 km Bassa Parc del Castell de Montesquiu

Darrera actualització: 10.08.2016 | 14:09