Resum del ple municipal del 24 d'octubre de 2023

Dilluns, 30 d’octubre de 2023

El passat dimarts 24 d'octubre, es va celebrar un Ple extraordinari per aprovar diferents punts importants pel funcionament municipal.

  1. En el primer punt es va donar compte dels informes favorables a l'establiment del servei municipal de Residència i Centre de dia.

Actualment, la residència no és municipal sinó que la titularitat és de la Mancomunitat del Bisaura i l'Alt Lluçanès. Inicialment estava formada per 7 pobles. Dels quals, els últims tres, n'han sortit durant aquest any 2023 per deixar Montesquiu com a únic integrant.

Per aquest motiu s'ha d'estudiar la seva dissolució definitiva i, perquè el servei pugui continuar, cal una autorització de la Generalitat en tractar-se d'una competència diferent de les pròpies i delegades que poden oferir els ajuntaments. Un cop rebuts els informes positius de la Generalitat, es dona compte en aquest ple. 

 

  1. En el Punt número 2, s'aprova l'establiment del Servei Municipal de Residència per a Gent gran i Centre de dia.

Perquè el servei assistencial pugui continuar a la residència els Tells, caldrà que l'Ajuntament se'n faci càrrec en algun moment; per aquest motiu es proposa establir el servei de Residència i Centre de dia com a servei municipal esperant que en un futur el e aprovi la subrogació del servei a l'Ajuntament.

Per a poder acceptar aquesta subrogació del servei, cal primer que la Mancomunitat presenti un estat de comptes realitzat per un organisme extern i que llavors l'Ajuntament en pugui valorar la seva viabilitat econòmica en un futur.

La proposta es va aprovar amb els 6 vots a favor de Som Montesquiu i dos vots en contra dels representants d'Esquerra Republicana i de Candidatura de Progrés.

 

  1. El tercer punt, necessari perquè l'Ajuntament pugui donar el servei assistencial en un futur si ho creu convenient, era tenir aprovada i vigent l'Ordenança fiscal reguladora del Servei de Residència per a Gent gran i Centre de dia.

Per aquest motiu i per avançar amb el temps d'exposició al públic, es va proposar aquesta ordenança amb el fet positiu que la Generalitat pagarà un 9% més per les places públiques i des de Sumar es recomana també pujar aquest mateix percentatge per les places privades.

La proposta es va aprovar amb els 6 vots a favor de Som Montesquiu i dos vots en contra de les representants d'Esquerra Republicana i de Candidatura de Progrés.

 

  1. En el quart punt, es va aprovar el Compte General exercici 2022, després que la comissió de Comptes Municipal en va emetre el corresponent dictamen preceptiu amb caràcter positiu el passat 5 de setembre.

El compte general de l'exercici de l'any anterior es va tancar amb un resultat positiu (superàvit) de 73.640,13€ i un romanent municipal de 382.702,74. Això suposa un augment en l'estalvi d'un 14,8% respecte a l'anterior exercici.

La proposta es va aprovar amb els 6 vots a favor de Som Montesquiu i dos vots en contra dels representants d'Esquerra Republicana i de Candidatura de Progrés.

 

  1. Al cinquè punt es va aprovar l'Ordenança Reguladora de la Recollida Selectiva Porta a Porta.

En l'exposició inicial es va explicar la situació actual al nostre municipi, on la legislació actual estableix que s'ha d'arribar a un 55% de reciclatge l'any 2025, per la llei estatal i a un 60% l'any 2030 per la directriu europea.

Mirant les dades de reciclatge del nostre municipi, han oscil·lat entre el 49,3% l'any 2018 i el 52,8% aquest últim any 2022.
Essent un dels pobles d'Osona amb taxes de reciclatge més baixes i on la mitjana d'aquest any 22 ha estat del 69%.

Per tal de complir directrius europees, rebaixar residus dipositats a l'abocador, reduir la contaminació per residus, treballar per minimitzar els efectes de l'emergència climàtica que estem vivint i permetre una major facilitat a les persones grans i amb mobilitat reduïda del nostre municipi, l'Ajuntament aprova l'ordenança que regula el servei de la recollida porta a porta que s'implantarà al nostre municipi a mitjans de l'any 2024, després de l'aprovació del Conveni amb el Consell Comarcal l'any 2021 i que permetrà que Montesquiu sigui un dels 28 pobles d'Osona i el Lluçanès en tenir implantat aquest tipus de servei de recollida.

La proposta es va aprovar amb els 6 vots a favor de Som Montesquiu i dos vots en contra dels representants d'Esquerra Republicana i de Candidatura de Progrés.

 

  1. El punt número 6 era la Modificació provisional de l'Ordenança fiscal 28 reguladora de la taxa per la recollida de residus.

Un dels objectius del porta a porta és arribar a una taxa més justa, on qui més recicla i menys genera, menys paga a la taxa, penalitzant així a les llars que no volen reciclar tot i ser obligatori de fa anys i pel qual el nostre municipi es veu penalitzat econòmicament any a any i de forma insostenible, ja que el cànon de l'abocador ha pujat un 700% en tan sols 10 anys i continuarà augmentant exponencialment els anys vinents.

Fins a arribar a aquesta taxa per generació en els pròxims anys un cop el servei estigui en funcionament, per fer viable econòmicament el porta a porta per l'any 24 es van proposar diferents accions:

  • La primera és crear un porta a porta mantenint la recollida de vidre amb contenidors i reduir la despesa, ja que el retorn pagat per la Generalitat amb aquesta fracció no s'augmenta amb el porta a porta.
  • El segon és reduir la freqüència de la recollida de voluminosos i deixalleria mòbil a dos mesos cada una. Cal ser conscients que tot el que deixem als trastos va a l'abocador i aquest servei ens costa més de 13.000 €/any que es veuen repercutits a la quota anual de les escombraries.
  • El tercer és aprovar un augment de la taxa, la qual ha estat congelada des de fa molts anys i per l'augment del cànon de l'abocador i dels carburants també caldria pujar encara que es mantingués el servei amb contenidors actual.

La recollida domèstica passa de 140,56€ a 158 €, la comercial de 242,95€ a 268 € i la industrial de 359,97€ a 375 € anuals.

La proposta es va aprovar amb els 6 vots a favor de Som Montesquiu i dos vots en contra dels representants d'Esquerra Republicana i de Candidatura de Progrés.

 

  1. El setè i últim punt, va ser una Moció sobre el Correllengua 2023, promogut per la CAL i en la que es defensava la llengua catalana i es proposava a tots els Ajuntaments de Catalunya la seva adhesió i l'organització d'una activitat en aquest sentit.

La proposta novament es va aprovar amb els 6 vots a favor de Som Montesquiu i dos vots en contra dels representants d'Esquerra Republicana i de Candidatura de Progrés.

 

El Ple va acabar amb aquestes votacions i es va citar a representants i públic al proper Ple ordinari del 28 de novembre.
 

Darrera actualització: 30.10.2023 | 09:02