I tu? Separes els residus a casa o poses una excusa per no triar bé?

Dijous, 30 de maig de 2019 a les 00:00

Benvolguts i benvolgudes,

Tot i els constants missatges que sentim als mitjans de comunicació sobre la importància i beneficis de reciclar els residus, és xocant veure com encara moltes persones no es responsabilitzen de les seves escombraries i continuem trobant els contenidors de rebuig plens a vessar d’escombraries que s’haurien d’haver destinat als contenidors de reciclatge.

I tu? Separes els residus a casa o poses una excusa per no triar bé ?

  1. Orgànica: Restes de menjar de cuina i petites restes de jardineria
  2. Multiproducte: Envasos lleugers (de plàstic, de metall, de porexpan,..), juntament amb el paper i cartró.
  3. Vidre: Pots i ampolles de vidre (sense taps)
  4. Rebuig: és allò que NO es pot reciclar i hem de fer-ne el mínim possible, ja que ens costa molts diners portar-lo al Centre de Tractament de Residus d’Orís.

Prou excuses! Volem que cada llar de Montesquiu separi les escombraries que genera en 4 fraccions, l’esforç de tots/es és molt important. Coneixeu els 4 tipus de contenidors?

Recordeu també que teniu servei gratuït de recollida domiciliària de trastos voluminosos i poda grossa (l’últim dilluns de cada mes), trucant prèviament a l’Ajuntament (com a molt tard el dijous abans).

I per tal de triar bé, us regalem un imant per la nevera i podeu passar per l’Ajuntament a recollir dos paquets de bosses compostables (fetes de blat de moro) per llençar-hi la matèria orgànica, així no barregem plàstic a la planta de compostatge!

Recordeu que si no teniu cubell d’orgànica podeu recollir-lo també a l’Ajuntament.

La bossa del rebuig, com més petita millor! Si separem correctament tots hi sortirem guanyant. Si tens dubtes, pots trucar al telèfon gratuït de Recollida de Residus d’Osona (900.102.989).

Atentament,

Elisabet Ferreres i Vergés

Alcaldessa en funcions

 

QUÈ VA AL CONTENIDOR DE REBUIG ?            

SI RECICLEM BÉ, NOMÉS HI LLENÇAREM UNA BOSSA BEN PETITA: pols d’escombrar, cendra, bolquers, compreses, restes de cures i higiene (tiretes, cotonets de les orelles, tovalloletes, gasses, mocadors...), objectes de fang o ceràmica, plats trencats, roba i sabates velles, paper de forn, sorres d’animals domèstics, excrements d’animals, fregalls i fregones, baietes i draps, joguines de goma (si van amb piles: van a la deixalleria), càpsules de cafè, xeringues i agulles (protegides dins algun recipient per evitar que algú es pugui punxar), tetines de biberons, xumets, objectes petits fets de diversos materials (bolígrafs, retoladors, maquinetes d’afaitar, raspall de dents...).

Si no és a aquesta llista, probablement va als contenidors de reciclatge!

 ¿QUÉ VA EN EL CONTENEDOR DE RESTO ?            

SI RECICLAMOS BIEN, SOLO TIRAREMOS UNA BOLSA PEQUEÑA:  Polvo de barrer, ceniza, pañales, compresas, restos de curas e higiene (tiritas, bastoncillos orejas, toallitas, gasas, pañuelos..), objetos de arcilla o cerámica, platos rotos, ropa y zapatos viejos, papel de horno, arena de animales domésticos, excrementos de animales,  estropajos y mochos, bayetas, juguetes de goma sin pilas (si tienen pilas, van al punto limpio), capsulas de café, jeringas y agujas (protegidas dentro de un recipiente para evitar punciones), tetinas de biberones, chupetes, objetos pequeños hechos de varios materiales (bolígrafos, rotuladores, maquinillas de afeitar,  cepillo de dientes..)

Si no está en esta lista, probablemente vaya a los contenedores de reciclaje!

 WHAT GOES IN THE GARBAGE BIN ?            

IF WE RECYCLE PROPERLY, ONLY A SMALL BAG: Dustpan dirt, ashes, diapers, hygienic pads, personal cleaning and health care products (cotton swabs, soiled tissues, wipes, adhesive bandages, wound dressings...), ceramic or clay objects, broken plates, old clothes and shoes, oven paper, pets sand, pets excrements, mops and rags, rubber toys (if they have batteries, take them to the recycling center or net), coffee capsules, syringes and needles (protect them on a recipient to avoid punctures), baby bottles, pacifiers, small mix-material objects (pens, markers, shaving razor handlers, tooth brushes…)

If you can’t find it on this list, it probably goes in a recycling bin!

 

Darrera actualització: 30.05.2019 | 13:46