Commemoració Batalla de Montesquiu de 1714

Dimecres, 20 de març de 2024

Dissabte 6 d'abril, commemoració de la Batalla de Montesquiu de 1714.

Per commemorar la batalla de Montesquiu del 20 de març del 1714 s'han preparat diferents activitats:

La jornada començarà a les 11:00h amb una xerrada sobre els orígens i les funcions de la milícia gremial de la Coronela de Barcelona, que va defensar la ciutat fins l'11 de setembre de 1714. Amb la participació del grup de recreació històrica de la Coronela.

Al mateix moment, s'iniciarà a la Plaça de la República un taller infantil d'elaboració de cavallets.

A les 12:30h a la plaça tindrà lloc un concert vermut.

I al migdia, calçotada popular amb calçots, carn a la brasa, postre i beguda!

Reserva prèvia a l'Ajuntament trucant al 938529100 o enviant un WhatsApp al 648 09 16 11

Adults 15€ i infants 10€

L’esdeveniment històric que es commemora és una de les matances més oblidades de la guerra de Successió (1702-1714), ja que molts llibres d’història no en parlen. Tothom coneix la guerra de Successió en relació amb la derrota dels austriacistes l’11 de setembre de 1714  i, en conseqüència, la pèrdua de totes les llibertats catalanes per la victòria concloent de Felip V de Borbó. En canvi, els Fets que van passar a la comarca d’Osona uns quants mesos abans del final de la guerra, són més desconeguts.

El 20 de març de 1714 les tropes austriacistes del marquès de Poal, baixant de Ripoll, quan es dirigien cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic, a l’alçada de Montesquiu, van decidir atacar una divisió de 1500 homes de l’exèrcit borbònic que havia sortit de Vic, fent que aquestes es retiressin en desbandada a l’altre banda del riu de Montesquiu, amb tanta precipitació que hi va haver baixes. Finalment aquesta batalla, que va durar dos dies, no va poder ser guanyada pels catalans, però va ser meritosa en ocasionar moltes baixes a l’enemic borbònic.

En aquesta batalla, els catalans defensàvem els nostres drets nacionals, privilegis i constitucions. Aquells homes i dones valerosos que varen lluitar a la batalla no es van rendir, per no retre esclaus de la política absolutista que pretenia fer desaparèixer la nostra cultura, la nostra llengua, les nostres tradicions i la nostra manera d’entendre la vida política.

Per això, per commemorar aquesta batalla de Montesquiu del 20 de març del 1714, es fa una recreació d’un mercat i campaments dels Miquelets a la Plaça Emili Juncadella, al matí. I a la tarda, es fa una desfilada amb estandards i Miquelets cap a dalt el Castell.

Als jardins del Castell de Montesquiu es fa una recreació o teatralització d’aquesta batalla , amb el setge que es va produir, amb fusellers i cavalleria fins a la batalla final i la capitulació,  i la baixada des dels jardins del Castell de Montesquiu amb torxes i homenatge, amb actuació de castellers, bastonaires i coral.

Darrera actualització: 20.03.2024 | 08:58