Murs amb memòria

Dilluns, 6 de maig de 2024

Dins del projecte @mursdebitacola , l'artista @rocblackblock , reconegut internacionalment per les seves obres relacionades amb la memòria històrica, ha realitzat els murals pintats a les façanes del Centre Obrer Recreatiu i al centre d'entitats Guillem Agulló.

▪️Amb aquests murals volem recuperar part de la memòria històrica de #Montesquiu i fer un acte de justícia homenatjant a persones que, malgrat patir la repressió i l'exili, van lluitar al servei de la llibertat del nostre poble i país.

▪️A la façana del Centre Obrer Recreatiu, s'hi reflecteix el moviment obrer i cooperatiu de l'època, llavor del Montesquiu d'avui i de l'anhel dels veïns i veïnes per esdevenir un poble independent l'any 1934. Al mural s'hi reprodueix una fotografia històrica on apareixen dones i homes amb la vestimenta típica del moviment obrer durant una festivitat a la mateixa Plaça de la República.

▪️Al segon mural, el pintat a la façana de l'edifici d'entitats Guillem Agulló, es vol explicar la part més incòmoda de la nostra història, amb diverses imatges i paraules que descriuen el viscut a Montesquiu durant la guerra civil i la repressió franquista:

▪️La família del primer alcalde de Montesquiu, Damià Balmes, exiliada a Xile i que després d'estar als camps de concentració francesos, va marxar a Xile amb el vaixell "Winnipeg" flotat per Pablo Neruda. Un exili on el fill de la família Balmes i també a la imatge, Josep Balmes, va ser Premi Nacional de Belles arts de Xile. Una imatge de Leandre Salomó, que va ser alcalde de Montesquiu i va morir afusellat al Camp de la Bota. La reproducció d'una fotografia dels voluntaris de Montesquiu que van anar a lluitar al Front d'Aragó al costat de la República per defensar les llibertats de tot un poble. Dues dones a bord del vaixell del Winnipeg i un grup de persones i criatures que marxen a l'exili travessant els Pirineus.

▪️Aquests murals han estat finançats per Generalitat de Catalunya  i Diputació de Barcelona  i són la primera de diferents accions previstes per explicar i donar a conèixer la història del nostre poble, un poble humil, obrer i republicà.

Darrera actualització: 6.05.2024 | 12:08